آمادگی های قبل از سونوگرافی

آمادگی های قبل از سونوگرافی

سونوگرافی، یکی از رایج‌ترین روش‌های تصویربرداری پزشکی است که برای تشخیص طیف وسیعی از بیماری‌ها به کار می‌رود. این روش غیرتهاجمی و بدون درد، تصاویر دقیق و بلادرنگی از اندام‌های داخلی بدن ارائه می‌دهد. اما برای اینکه نتایج سونوگرافی دقیق و قابل اطمینان باشد، رعایت برخی آمادگی های قبل از سونوگرافی پیش از انجام آن ضروری است.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
در صورتی که نسخه شما الکترونیکی نیست، تصویر آن را بارگزاری نمایید.

آمادگی های قبل از سونوگرافی بسته به نوع اندامی که قرار است مورد بررسی قرار گیرد، متفاوت است. برخی از سونوگرافی‌ها نیاز به ناشتایی دارند، در حالی که برخی دیگر نیاز به پر بودن مثانه دارند. همچنین، ممکن است پزشک از شما بخواهد که قبل از انجام سونوگرافی، داروهای خاصی مصرف نکنید یا از مصرف برخی غذاها و نوشیدنی‌ها خودداری کنید.

در این مقاله، به بررسی کامل آمادگی‌های لازم قبل از انجام سونوگرافی می‌پردازیم. با مطالعه این مقاله، می‌توانید اطلاعات کاملی در مورد نحوه آماده شدن برای سونوگرافی به دست آورید و با خیالی آسوده به انجام این آزمایش مراجعه کنید.

چرا آمادگی های قبل از سونوگرافی مهم است؟

آمادگی های قبل از سونوگرافی به چند دلیل بسیار مهم است:

  • دقت بیشتر تصاویر: رعایت آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم باعث می‌شود که تصاویر سونوگرافی واضح‌تر و دقیق‌تر باشند و پزشک بتواند به راحتی ضایعات و ناهنجاری‌های احتمالی را تشخیص دهد.
  • کاهش زمان انجام سونوگرافی: با رعایت آمادگی های قبل از سونوگرافی، زمان انجام سونوگرافی کاهش می‌یابد و شما می‌توانید سریع‌تر به کارهای روزمره خود برگردید.
  • افزایش راحتی بیمار: رعایت برخی نکات ساده می‌تواند باعث شود که شما در طول انجام سونوگرافی احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
  • تسهیل کار پزشک: رعایت آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم، به پزشک کمک می‌کند تا بتواند به راحتی و با دقت بیشتری اندام‌های داخلی را بررسی کند و در نتیجه تشخیص دقیق‌تری ارائه دهد. کاهش هزینه‌ها: در برخی موارد، عدم رعایت آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم ممکن است باعث تکرار سونوگرافی شود که این امر منجر به افزایش هزینه‌ها خواهد شد.
  • کاهش استرس: با دانستن اینکه برای انجام سونوگرافی به خوبی آماده شده‌اید، می‌توانید با آرامش بیشتری به این آزمایش مراجعه کنید.
انواع آمادگی های قبل از سونوگرافی
انواع آمادگی های قبل از سونوگرافی

به طور کلی آمادگی های قبل از سونوگرافی

برخی از آمادگی های قبل از سونوگرافی کلی که قبل از انجام هر نوع سونوگرافی باید رعایت شوند عبارتند از:

  • اطلاع دادن به پزشک: قبل از انجام سونوگرافی، حتماً پزشک خود را از هرگونه بیماری، بارداری، آلرژی و داروهایی که مصرف می‌کنید، مطلع سازید.
  • پرهیز از استفاده از لوسیون و کرم: قبل از انجام سونوگرافی، از استفاده از لوسیون، کرم و پودر در ناحیه‌ای که قرار است سونوگرافی شود، خودداری کنید.
  • پوشیدن لباس راحت: بهتر است برای انجام سونوگرافی، لباس راحت و گشاد بپوشید.
  • پرسیدن سوالات: اگر در مورد آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم برای سونوگرافی سوالی دارید، حتماً از پزشک یا تکنسین سونوگرافی بپرسید.
نوع سونوگرافیشرح سونوگرافیآمادگی های قبل از سونوگرافی
سونوگرافی شکم و لگندر این آزمون، احشای شکم و لگن اعم از کلیه ها، مجاری ادراری، کیسه صفرا، روده ها، مثانه و رحم یا پروستات بیمار بررسی می شود.» بیمار اید از شب قبل سوپ ساده بخورد و از خوردن مواد غذایی چرب و لبنیات خودداری کند.
» صبح روز آزمون اقدام به تخلیه مدفوع و گازهای روده نماید و به صورت ناشتا به بخش مراجعه نماید.
» جهت پر شدن مثانه، اقدام به خوردن آب و مایعات نماید.
سونوگرافی تیروئیداین سونوگرافی جهت بررسی اندازه لوب های تیروئید و در صورت وجود ندول، اندازه گیری ندول می باشد.» نیاز به آمادگی خاصی ندارد
سونوگرافی نسج نرم هر ناحیهدر این سونوگرافی نسج نرم زیر بغل، جدار شکم، کشاله ران و … از نظر وجود کالکشن، هرنی و یا هر نوع ضایعه فضاگیر بررسی می شود.» نیاز به آمادگی خاصی ندارد
سونوگرافی بیضهاین سونوگرافی در نوزادان جهت ارزیابی هیدروسل، قرارگیری در موقعیت نرمال آناتومیک و در بزرگسالان جهت بررسی بیماری های خاص این عضو (هیدروسل و واریکوسل) انجام می شود.» بیماران بزرگسال، قبل از آزمون باید اقدام به شیو ناحیه مورد نظر نمایند.
سونوگرافی کالر داپلر بیضهدر این سونوگرافی عروق بیضه ها و جهت تشخیص بیماری های بیضه اعم از تورشن و … می باشد.» بیماران قبل از مراجعه جهت انجام آزمون نیاز است که محل بیضه ها را شیو کنند.
سونوگرافی کالر داپلر کاروتید و ورتبرالدر این سونوگرافی سیستم عروقی کاروتید و ورتبرال بیمار از نظر وجود پلاک، کلسیفیکاسیون و یا تنگی عروقی بررسی می شود که در صورت وجود هر یک از موارد یاد شده اندازه، محل ضایعه و یا درصد تنگی تعیین می شود.» نیاز به آمادگی خاصی ندارد
سونوگرافی کالر داپلر عروق شکمی و کلیه هااین سونوگرافی جهت بررسی سیستم عروقی کلیه ها و شکم، میزان خونرسانی، تنگی عروقی و … انجام می شود.» بیمار باید روز قبل از آزمون، سوپ ساده بدون حبوبات و لبنیات میل کند.
» بیمار باید 40 گرم روغن کرچک و دو عدد قرص دایمتیکون قبل و بعد از بعد شام استفاده کند.
» بیمار باید روز آزمون با روده کاملا عاری از مواد دفعی و گاز به بخش مراجعه نماید.
سونوگرافی کالر داپلر از عروق شریانی و یا وریدی هر یک از اندام هادر این سونوگرافی سیستم عروقی هر یک از اندام ها از نظر باز یا بسته بودن عروق، میزان تنگی، واریس و … بررسی می شود.» نیاز به آمادگی خاصی ندارد
سونوگرافی حاملگی و بررسی سلامت جنیندر این سونوگرافی سلامت جنین، ضربان قلب، وضعیت قرار گرفتن جفت، وزن، سن، میزان مایع آمنیوتیک و جنسیت جنین بررسی می شود.اگر بیمار در سن پایین بارداری (قبل از 12 هفته) باشد باید با مثانه پر مراجعه کند در غیر این صورت نیاز به آمادگی های قبل از سونوگرافی خاصی نمی باشد.
سونوگرافی ترانس واژینالدر این سونوگرافی رحم، ضخامت اندومتر و تخمدان ها به وسیله پروب مخصوص از راه واژن بیمار بررسی می شود.بیمار باید با مثانه نیمه پر جهت آزمون مراجعه کرده و پس از بررسی از روی شکم، اقدام به خالی کردن مثانه جهت بررسی داخلی نماید.
سونوگرافی پستان و نسج نرم زیر بغلاین سونوگرافی جهت بررسی بافت پستان و نسج نرم زیر بغل، کیست ها و توده های احتمالی می باشد.» بیمار قبل از آزمون باید استحمام کرده و زیر بغل خود را شیو نماید.
» همراه داشتن مدارک قبلی و در سنین بالای 40 سال همراه داشتن ماموگرافی الزامی است.
انواع آمادگی های قبل از سونوگرافی

چه زمانی باید ناشتا بود؟

ناشتایی یکی از رایج‌ترین آمادگی های قبل از سونوگرافی است که قبل از انجام سونوگرافی از شما خواسته می‌شود. معمولاً برای سونوگرافی شکم و لگن، از شما خواسته می‌شود که ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام سونوگرافی، ناشتا باشید. با این حال، بهتر است برای اطمینان از زمان دقیق ناشتایی، با پزشک خود مشورت کنید.

زمان ناشتایی قبل از انجام آزمایش‌ها بسته به نوع آزمایش و دستور پزشک متفاوت است. معمولاً برای آزمایش‌های خون، به خصوص آزمایش‌هایی که برای بررسی سطح قند خون، چربی‌ها و برخی هورمون‌ها انجام می‌شود، ناشتایی ضروری است.

مدت زمان ناشتایی

  • 8 تا 12 ساعت: معمولاً برای اکثر آزمایش‌های خون، مانند آزمایش قند خون، چربی خون و برخی آزمایش‌های عملکرد کبد و کلیه، 8 تا 12 ساعت ناشتایی کافی است.
  • 12 تا 14 ساعت: برای برخی آزمایش‌ها، مانند آزمایش‌های هورمونی خاص، ممکن است به ناشتایی طولانی‌تری نیاز باشد.

مواردی که در زمان ناشتایی مجاز نیستند:

  • خوردن و آشامیدن: به جز آب ساده، از خوردن و آشامیدن هرگونه ماده غذایی یا نوشیدنی خودداری کنید.
  • آدامس جویدن: جویدن آدامس باعث تحریک ترشح بزاق و اسید معده می‌شود و می‌تواند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد.
  • سیگار کشیدن: سیگار کشیدن می‌تواند بر سطح برخی مواد در خون تأثیر بگذارد.
  • ورزش کردن: فعالیت بدنی شدید می‌تواند بر سطح برخی هورمون‌ها و مواد در خون تأثیر بگذارد.

مواردی که در زمان ناشتایی مجاز هستند:

  • نوشیدن آب ساده: می‌توانید به مقدار کم آب ساده بنوشید.
  • مصرف دارو: در صورتی که پزشک شما مصرف دارویی را در زمان ناشتایی تجویز کرده است، به دستور او عمل کنید.
چه زمانی باید ناشتا بود؟
چه زمانی باید ناشتا بود؟

نکات تکمیلی آمادگی های قبل از سونوگرافی

  • سونوگرافی در دوران بارداری: در دوران بارداری، ممکن است به سونوگرافی‌های متعدد نیاز باشد. پزشک شما در مورد آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم برای هر سونوگرافی به شما توضیح خواهد داد.
  • سونوگرافی کودکان: آمادگی‌های لازم برای سونوگرافی کودکان ممکن است با بزرگسالان متفاوت باشد. پزشک متخصص اطفال در مورد آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم به شما اطلاع خواهد داد.
  • سونوگرافی با کنتراست: در برخی موارد، ممکن است برای انجام سونوگرافی از ماده کنتراست استفاده شود. قبل از استفاده از ماده کنتراست، پزشک در مورد عوارض جانبی احتمالی آن به شما اطلاع خواهد داد.

نتیجه‌گیری

آمادگی های قبل از سونوگرافی نقش بسیار مهمی در دقت و کیفیت تصاویر سونوگرافی دارند. با رعایت این آمادگی‌ها، می‌توانید به پزشک خود کمک کنید تا تشخیص دقیق‌تری از بیماری شما ارائه دهد.

برای هر نوع سونوگرافی، آمادگی‌های خاصی وجود دارد. بنابراین، قبل از انجام سونوگرافی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا از آمادگی های قبل از سونوگرافی لازم برای نوع سونوگرافی خود مطلع شوید.

  • انتخاب کلینیک معتبر: برای انجام سونوگرافی، حتماً به یک کلینیک معتبر و مجهز مراجعه کنید.
  • تهیه مدارک لازم: قبل از مراجعه به کلینیک، مدارک لازم مانند درخواست پزشک و بیمه را همراه داشته باشید.
  • پرسیدن سوالات: اگر در مورد هرگونه مسئله‌ای نگرانی دارید، از پزشک یا تکنسین سونوگرافی سوال بپرسید.
ارتباط با مرکز تصویربرداری پزشکی تهران

اطلاعات تماس

آدرس: تهران میدان فاطمی خیابان جویبار كوچه میرهادی غربی پلاك 27
تلفن های مرکز: 02188391670 | 02188391706 | 02188985586

سوالات متداول

آیا انجام سونوگرافی دردناک است؟

خیر، سونوگرافی یک روش کاملاً بدون درد است و شما در طول انجام آن هیچ دردی احساس نخواهید کرد. تنها ممکن است در برخی موارد، احساس کمی فشار در ناحیه‌ای که سونوگرافی می‌شود، داشته باشید.

آیا سونوگرافی خطری برای سلامتی دارد؟

سونوگرافی یک روش کاملاً ایمن است و هیچ‌گونه تشعشعی ندارد. بنابراین، برای زنان باردار و کودکان نیز قابل انجام است.

چه مدت طول می‌کشد تا نتایج سونوگرافی آماده شود؟

زمان آماده شدن نتایج سونوگرافی به نوع سونوگرافی و میزان شلوغی کلینیک بستگی دارد. معمولاً نتایج سونوگرافی در همان روز یا روز بعد آماده می‌شود.

آیا می‌توان سونوگرافی را در هر سنی انجام داد؟

بله، سونوگرافی را می‌توان در هر سنی انجام داد.

آیا برای انجام سونوگرافی به آمادگی خاصی نیاز است؟

بله، برای انجام برخی از انواع سونوگرافی، آمادگی‌های خاصی لازم است. برای مثال، برای سونوگرافی شکم و لگن، معمولاً از شما خواسته می‌شود که ناشتا باشید و مقدار زیادی آب بنوشید.

آیا می‌توان سونوگرافی را در منزل انجام داد؟

خیر، سونوگرافی یک روش تخصصی است که باید توسط تکنسین‌های مجرب در کلینیک‌های مجهز انجام شود.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
در صورتی که نسخه شما الکترونیکی نیست، تصویر آن را بارگزاری نمایید.